Hier bent u in de winkel: Home » News » Zonnepanelen worden steeds populairder

Categories

Huishoudapparatuur
Koelkast
Magnetron
Wasmachines
 • Zonnepanelen worden steeds populairder


  20 February 2013

  Zonnepanelen

  Zonnepanelen worden alsmaar interessanter. Tot voor kort werden ze bijna uitsluitend in de ruimtevaart gebruikt, maar door de snelle vooruitgang van de technologie en de subsidie die wordt toegekend voor het plaatsen van zonnepanelen besluiten steeds meer personen om ook zonnepanelen te plaatsen.

  Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Ze bestaan uit zonnecellen, die zonlicht opvangen en in bruikbare elektriciteit omzetten. Die opgewekte elektriciteit kan vervolgens direct gebruikt worden. Bij een overschot kan er ook aan het stroomnet geleverd worden, dit wordt een netgekoppeld systeem genoemd en wordt in Nederland doorgaans gebruikt. De elektriciteitsmeter loopt in dat geval terug als u in huis minder elektriciteit gebruikt dan de zonnepanelen leveren.

  Een van de belangrijkste redenen om zonnepanelen te plaatsen is vanzelfsprekend dat het goed is voor het milieu. De Nederlandse regering tracht ernaar in 2020 twintig procent van de totale energie te laten opwekken uit duurzame bronnen, waarvan zonne-energie een van de belangrijkste bijdragen zal moeten leveren, aangezien andere duurzame energie zoals windenergie bezwaren oplevert.

  Maar wat voor velen nog het belangrijkst is, is de vraag of ze ook daadwerkelijk rendabel zijn. Panelen van 500Wp (Wattpiek, het maximale vermogen dat een zonnepaneel bij standaardcondities kan leveren) kunnen in Nederland per jaar ongeveer 400 kWh aan elektriciteit opwekken, wat gelijk staat aan een kostenbesparing van 95 euro. Factoren als plaatsing, hellingshoek en oppervlak kunnen echter een grote invloed uitoefenen. Voordat je besluit panelen te plaatsen is het verstandig om precies uit te rekenen wat je persoonlijke terugverdientijd zal zijn.

  In principe is het mogelijk om op elk soort dak zonnepanelen te plaatsen. Wat wel in ogenschouw genomen moet worden is de hellingshoek, die in de optimale situatie 36 graden is. Indien u een plat dak heeft kan een kantelbaar draagconstructie geplaatst worden. Voor zowel de opbrengst als onderhoud is dit voordelig. Bij voldoende helling zullen de panelen bv veel gemakkelijker schoonspoelen, denk aan vogelpoep of sneeuw.

  Een zeer voordelig punt is hoe lang zonnepanelen meegaan. De minimale levensduur van een zonnepaneel is /- 30, waarbij panelen van betere kwaliteit nog veel langer werkbaar zullen blijven.

  Indien je niet overtuigd bent of zonnepanelen voor u de juiste keuze zijn is het raadzaam meer informatie in te winnen over je persoonlijke situatie. In bijna alle gevallen, welke locatie of welk soort huis dan ook, zal het plaatsen van zonnepanelen een verstandige keuze zijn, zowel op het gebied van milieubewustzijn als op het gebied van persoonlijke winst.

Plaats een Recensie/Opmerking